”Vi er legekammeraterne!”

23.08.2016
Interview med TEAM 'Mod på Livet' som deltager i DHL-stafetten den 31.august for at markere, at de er en del af fællesskabet i SOF.

De 15 frivillige i Team Mod på Livet fra Socialpsykiatrisk Center Nord-Vest har alle brugererfaring med psykisk sårbarhed og er nu frivillige i arbejdet på socialpsykiatriske bosteder, hvor de sigter mod at øge beboernes livskvalitet og give dem håb for fremtiden. Fem af de frivillige løber med i DHL-stafetten den 31.august for at markere, at de er en del af fællesskabet i SOF.

Hvorfor har I sagt ja til at deltage i DHL-stafetten med et hold frivillige?
Christina Færch-Jensen, grundlægger af Team Mod på Livet: ”Fordi budskabet, om at vi findes, skal ud! Og så er vi også altid åbne for at lave noget nyt. Både internt i frivillighedsgruppen, men også med beboerne.”

Hvordan og hvorfor arbejder I med frivillige her i Team Mod på Livet?
Christina:
 ”Team Mod på Livet opstod, fordi en gruppe mennesker – inkl. mig selv – gerne ville bruge vores egne erfaringer med psykisk sårbarhed til at hjælpe andre i lignende situationer. Så alle vores frivillige har en eller anden form for brugererfaring og deler nu den erfaring i deres arbejde som frivillige. Vi vil gerne vise beboerne på socialpsykiatriske bosteder, at vi har været samme sted, hvor de er nu, men at det altså er muligt at komme ud på den anden side. Samtidig er det at være frivillig også en givtig proces for os selv personligt. Vi vil gerne give en masse af os selv og gøre noget godt for andre, men det handler ligeså meget om vores egen proces med at komme ud i virkeligheden.”

Hvorfor er du frivillig i Team Mod på Livet?
Cindy 
Frederiksen, frivillig, 36 år: ”Jeg vil bare gerne bruge det, jeg ved, til noget. Da jeg selv sad på et botilbud og var helt til hundene, kunne jeg godt have brugt Team Mod på Livet til at fortælle og vise mig, at livet kunne være noget andet. Det er derfor, jeg er med som frivillig nu. Vi er med til at vise, at der er håb.”

Philip Pedersen, frivillig: ”For os frivillige er Team Mod Livet også et skridt videre i vores egne processer med at komme os, fordi det styrker os at skulle forholde os til virkeligheden, til andre mennesker og deres udfordringer.”

Hvad bidrager man med som frivillig?
Lea Hansen, frivillig, 39 år
: ”Beboerne siger, vi gør en forskel for dem. Der kommer en anden stemning, når vi er der. Og så er det rart, når vi ser og mærker, at det går op for beboerne, at vi bliver. Vi holder ikke op med at komme. Så åbner de sig også mere for os.”

Trine, frivillig, 34 år: ”Medarbejderne kan en masse men den der dybe forståelse for, hvordan beboeren egentlig har det – den har de altså ikke. Men det har vi. Vi forstår det bare på en anden måde.”

Cindy: ”Der er nok nogle af beboerne, der har givet lidt op og tænker, at det med familie og job ikke er noget, der kommer til at ske for dem. Vi viser dem, at det faktisk kan lade sig gøre.”

Hvordan er forholdet mellem de frivillige og medarbejderne?
Christina
: ”Det har taget lidt tid for medarbejderne at finde ud af, at de ikke nødvendigvis behøver at være der, når Team Mod Livet kommer. For det rum, vi er med til at skabe for beboerne, er også et slags frirum for dem. Og jeg har ikke mødt nogen medarbejdere, der følte, at vi kom og tog deres arbejde. Det, vi gør, er bare noget andet. På en måde er personalet ”de voksne”, og vi er mere ”legekammeraterne”. Og begge parter bidrager jo med noget vigtigt.”

Lea: ”Der er ikke det store samarbejde, men det er der egentlig heller ikke behov for. Medarbejderne virker generelt positive over for, at vi er der. Og der er en god forståelse for, at vi kan noget, de ikke kan – og at de selvfølgelig kan noget, vi ikke kan.”

Har I nogle gode råd til dem, der gerne vil begynde at inddrage frivillige et sted i SOF?
Trine
: ”Jeg tror, at det vigtigste er, at man ikke står alene som frivillig. Men at man derimod er en del af noget større og derved også selv får noget ud af ens frivillige arbejde.”

Cindy: ”Trygheden synes jeg også er vigtig. At jeg ved, at jeg har nogen, jeg kan søge råd hos, hvis der er noget, jeg synes er svært med beboerne.”

Christina: ”Det er forskelligt, hvordan folk har lyst til at lave frivilligt arbejde. Så jeg tror også, det er vigtigt, at de frivillige selv har mulighed for at præge arbejdet og komme med forslag til nye tiltag eller metoder.”

 

Skrevet af Sarah Mikkelsen, Kommunikation og Presse, Center for Politik.